Nyilvános pályázati felhívás a Versenyképes mezőgazdasági projekt keretében 2021-ben támogatás felhasználási jogosultság megállapítására

A Földművelésügyi, Erdészeti és Vízügyi Minisztérium a Világbankkal közösen projektet indít a kisgazdaságok és vállalkozások támogatására, valamint a saját támogatások odaítélési rendszerének korszerűsítésére. Az új típusú támogatást a kritériumoknak megfelelő gazdálkodóknak előre folyósítják. Egy háztartás maximum 20 ezer eurót kaphat ingyen, míg a cégek 200 ezer euróval számolhatnak majd. E célokra a Földművelésügyi Minisztérium az év végéig három nyilvános felhívás útján 20 millió eurót fizet ki az év végéig. A projekt további minősége, hogy a támogatások mellett minimális önrész mellett hiteltámogatással is járnak majd a gazdaságok. Ezáltal egy további típusú ellenőrzés valósul meg, mert a forrásokhoz csak azok juthatnak hozzá, akiknek elképzelése van továbbfejlesztésben, amit az illetékes minisztérium és a hitelt jóváhagyó bankok is értékelnek.
Az első felhívást most hirdették ki, a következő kettő júliusban és októberben lesz. Amint azt Branislav Nedimović miniszter korábban bejelentette, a források az 50-40-10 konstrukción keresztül kerülnek elhelyezésre, vagyis a felhasználók a beruházás összértékéből legfeljebb 50%, míg 40 % támogatásban részesülhetnek. hitelből finanszírozzák (3-7 év törlesztési idő) a projektben résztvevő bankoknál, és induláskor csak 10% saját pénzből adnak a termelők önrészként. Az ilyen típusú ösztönzés további kényelme, hogy a gazdálkodó az összes pénzt előre, azaz még a beruházás megkezdése előtt megkapja, és a további befektetésnek nincs akadálya, de a pénzt egy előirányzat szerint költik el. jóváhagyott projekt. A mezőgazdaságban ez az új támogatási mód a mezőgazdasági termelők, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások számára biztosít fejlődési lehetőséget, de a számukra biztosított feltételek szerint. Jelentős figyelmet fordítanak az új technológiák alkalmazására és a környezet fenntartható megközelítésére.
A kiemelt kedvezményezettek között szerepelnek a nők, a fiatal mezőgazdasági termelők és a kevésbé fejlett vagy szegény településeken dolgozók. E csoportok mellett elsőbbséget élveznek azok a termelők is, akik kereskedelmi potenciállal rendelkeznek, de még csekély kapacitással versenyeznek az agrárfejlesztést szolgáló pénzügyi támogatási intézkedésekért, mint például az IPARD.
Egy-egy kérelem minimum 10 ezer, maximum 25 ezer euróval támogatható, ha mezőgazdasági üzemekről van szó, a kis- és középvállalkozások pedig 12-200 ezer euróval számolhatnak. Az első felhívásban a gyümölcstermesztés, a szőlőtermesztés, a zöldségtermesztés és a virágtermesztés, a másodikban az állattenyésztés és a tejtermesztés, a harmadikban pedig az összes többi ágazatot támogatják.
A „Versenyképes mezőgazdasági projekt Szerbiában” a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Minisztérium és a Világbank közös kezdeményezése, és 3 évig tart. A projekt összértéke körülbelül 38 millió dollár lesz.

A pályázatok benyújtásának határideje 2021. május 5-től június 4-ig tart.

A nyilvános meghívó letölthető – ITT

Letölthető azon kereskedelmi bankok listája, amelyek érdeklődést mutattak a Szerbia Versenyképes Mezőgazdasága projekt megvalósításában való együttműködés iránt - ITT

Letöltheti a tanácsadó cégek listáját - ITT

A TÁMOGATÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUMagyar